Havuhattu & Elonkehä -podcast

Elonkehä-lehti on aloittanut yhteistyön Havuhattu-podcastin kanssa. Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksoista voit kuunnella kulloisenkin numeron teemoja ja artikkeleita laajentavaa ja syventävää keskustelua.

Podcastin isäntinä ovat Havuhatun Joonas Vaarala ja Otto Kronqvist. Jaksoissa kuullaan vieraina numeron kirjoittajia tai teemaan muuten sopivia asiantuntijoita.

Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat esittäjiensä omia, eivätkä ne välttämättä vastaa lehden linjaa.

Havuhatun muita jaksoja voi kuunnella osoitteessa www.havuhattu.fi.

Elonkehä 2/21: Villiys

Podcastin uusimman jakson teemana on villiys. Lähestymme villiyden eri ulottuvuuksia yhdessä vieraamme, kulttuurihistorioitsija Mia Mäkelän kanssa. Kun puhumme villistä ympäristöstä, mitä oikein tarkoitamme? Onko ihminen lopulta villi vai kesytetty – entä eläimet ja kasvit?
Lähestymme villiyden teemaa erityisesti mehiläistenhoidon näkökulmasta, ja johdatuksena aiheeseen toimii Mian uusimmassa Elonkehässä ilmestynyt artikkeli ”Hunajamehiläisen paluu metsään”. Villiyden aihetta kehystää jakson aikana myös numerossa ilmestyneet artikkelit ”Maatiaiset monimuotoisuuden supersankareita” ja ”Avatkaamme eläimelliset aistimme”.

Elonkehä 1/21: Työ

Tällä kertaa jakson teemana on Työ ja vieraina kirjailijat Pasi Heikkurinen ja Toni Ruuska. Pureudumme heidän kanssa kysymyksiin työn merkityksestä, järkevyydestä ja kestävyydestä. Johdatuksena keskusteluun toimii Pasin ja Tonin tuore teos “Kestävän elämän manifesti” (tilattavissa alasivulta ”Kirjat”), sekä uusimman Elonkehä-lehden artikkelit.
Jakson aikana keskustelu versoaa myös laajemmin yksilön ja yhteiskunnan mutkikkaaseen suhteeseen, kestävän elämän edellytyksiin nyt ja tulevaisuudessa sekä tuoreeseen ilmiöön, jota voisi kutsua uusmaalaistumiseksi.

Elonkehä 4/20: Terveys

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Terveys. Vieraana pohtimassa terveyden syvintä olemusta on taitelija Oona Leinovirtanen.

Jaksossa pyrimme selvittämään, mitä tarkoittaa, että terveys ei ole vain sairauden puutetta. Puhumme mikrobien mullistavasta merkityksestä sekä suhteestamme mikrobirikkaisiin ja -köyhiin ympäristöihin Oonan ”Mikrobien kuiskaus”-artikkelin kautta. Hahmottelemme myös, millaista terveyden hoitaminen on ollut menneinä aikoina ja millaista se voisi olla tulevaisuudessa.

Elonkehä 3/20: Tarinat


Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Tarinat. Tässä jaksossa istahdimme iltapäiväkahville kirjailija Laura Gustafssonin kanssa.

Jakson aikana pohdimme, miksi ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita ja miten myytit kietoutuvat yhteen tarinoiden kanssa. Pohdimme myös eri elollisten olentojen välistä yhteiseloa ja kommunikaatiota Lauran ”Toinen selonteko akatemialle” -tarinan kautta.

Elonkehä 2/20: Liike

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Liike. Tässä jaksossa lähdimme liikkeelle ja suuntasimme Espoon keskusmetsään yhdessä vieraamme Gabriela Arianan kanssa. Jakson aikana pohdimme muun muassa luonnon liikettä, liikkeen psykologiaa ja sitä, miten liikkeen – tai sen puutteen – kautta voi lähestyä elämän suurimpia kysymyksiä.

Elonkehä 1/20: Syväekologia 2020

Uuden vuosikymmenen ensimmäisessä Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksossa teemana on Syväekologia 2020. Syvennymme syväekologiaan ja sen taustalla vaikuttavaan filosofiaan yhdessä vieraamme Pasi Takkisen kanssa. Jaksossa pureudumme syväekologisen suuntauksen, ja myös ihmiselämän, peruskysymyksiin Pasin ”Puusauna vai nautintokone?”-artikkelin kautta. Pohdimme myös teknologian ja syväekologian mutkikasta suhdetta.

Elonkehä 4/19: Sukupolvet

Sukupolvet on teemana tässä Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksossa. Vieraana teemaa ruotimassa on Seija Kurunmäki, yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajista. Jaksossa puhutaan muun muassa sukupolvien ketjusta, ruoan ympäristövaikutuksista ja luontoyhteyden muutoksesta vuosikymmenten saatossa, sekä syvennytään Elonkehän numeron 4/19 artikkeleihin.

Käsittelyssä ovat erityisesti Katariina Krabben tekemä Pirkko Siltalan haastattelu ”Tulevaisuus aukeaa menneisyyden kohtaamisesta” sekä Taina Tokkarin sota-ajan omavaraisuutta luotaava artikkeli ”Kun kaupasta ei saakaan ruokaa – Omavaraisuutta sota-ajan Helsingissä”.

Elonkehä 3/19: Sielu ja mieli

Podcastin ensimmäisessä jaksossa syvennyttään Elonkehän numeron 3/19 artikkeleihin. Käsittelyssä ovat erityisesti Mikko Kallionsivun artikkeli ”Sartre suksilla” sekä Kaisa Naukkarisen ja Osma Naukkarisen tekemä haastattelu Grönlannin inughuit-kansaan kuuluvasta laulaja-tarinankertoja Hivshusta. Vieraana ensimmäisessä jaksossa on yhteistyön ja lehden taustoja valottamassa Osma Naukkarinen.